25 maart 2008

ccMixter: internetters maken samen muziek

Wat leven we toch in een interessant tijdperk. De mogelijkheden van internet zijn zo mooi. De muziekindustrie klaagt dan wel dat het internet slecht is voor de business, maar websites als MySpace en ccMixter bewijzen dat internet ook voor muzikanten interessante mogelijkheden biedt. Je moet alleen wel even nadenken over hoe je van internet gebruik kunt maken.

ccMixter biedt muzikanten de kans om samen muziek te maken. Dat werkt als volgt: stel je hebt een prachtige zangstem, een goed idee voor een liedje, maar je kent geen andere muzikanten die de begeleiding kunnen inspelen. Dan kun je het lied inzingen en het resultaat in de vorm van een WAV-bestand of mp3 uploaden naar CCMixter, zodat andere muzikanten je stuk verder kunnen bewerken. Daarna kunnen deze de mix weer uploaden enzovoort. Zo krijg je uiteindelijk complete muziekstukken.

CCMixter werkt via de Creative Commons license, wat betekent dat je de belofte maakt om het lied niet commercieel te exploiteren. Maar wie weet heb je aan het eind van de rit gezamenlijk wel zoveel liedjes gemaakt dat je een complete cd kunt publiceren en verkopen.

Geen opmerkingen: